Detta inlägg kommer till skillnad från de andra inläggen spegla eller vara återberättande från en underbar campingupplevelse som jag hade i hemlandet Sverige med min kompis. Låt mig börja med att säga att många svenskar kanske inte alltid utnyttjar den underbara och fina naturen som vi har här. Vi som bor här tänker inte alltid på dem fantastiska möjligheterna vi har till att bara bege oss ut på en resa i skog och natur för att slappna av och glömma stadslivet för en sekund. Men det var något jag bestämde mig för att göra, nu i somras. Och som sagt, nu ska jag återberätta denna resa.

Hyra husbil

Senast jag var ute och campade var det mer i form av en traditionell camping, med tält och sovsäck ute i skogen med samma vän som sist. Men denna gång ville jag testa något nytt, kanske också på grund av att det inte var den absolut bästa upplevelsen jag hade sist heller. När jag kikade runt på nätet började jag först med att leta efter något trevligt område där jag ville vara, men kunde såklart inte bestämma mig eftersom att det fanns så otroligt många bra ställen att bege sig till. Det var då jag såg en sajt med husbilar, något som jag inte tänkt på tidigare. Jag blev extremt nyfiken och ringde ett samtal till min vän för att höra om hon också skulle vara lika exalterad över att vilja hyra en husbil för denna campingresa. Hon var väldigt positiv över tanken, och vi började kolla runt på husbilar som vi ville hyra.

Till slut, efter mycket om och men hade vi bestämt modell. Vi hyrde husbil hos SkandiTrip i Stockholm och nu i efterhand känner jag att vi gjort helt rätt i det. Husbilen var fantastisk och servicen var lika bra den. Så jag rekommenderar verkligen att ni också ska hyra av dem. En annan positiv aspekt med SkandiTrip är att dem har stationer på olika ställen i Sverige, som gör att man kan börja sin resa på olika ställen. För oss startade resan i alla fall i Stockholm, där vi spenderade de första dagarna, med både sol och bad vid Mälarstranden. Därefter fortsatte vi vår resa norrut, för att verkligen känna på riktig camping och friluftsliv.

Dalarna

Nästa stopp var i Dalarna, och när jag nu tänker tillbaka på min campingupplevelse där kommer jag ihåg känslan av att ha hittat en verklig pärla mitt i den svenska naturen. Vi hade bestämt oss för att utforska denna vackra region med vår husbil, och det visade sig vara ett minnesvärt äventyr.

Dalarna är som många säkert redan vet, känt för sina vidsträckta skogar, och djupa sjöar. Vår första anhalt var Siljan, en av Sveriges största sjöar, och det var här vi valde att ”slå upp” för natten med vår husbil. Utsikten över sjön var hisnande, särskilt vid solnedgången när himlen färgades i nyanser av rött och orange. Landskapet i Dalarna är mycket varierat. Från de grönskande skogarna där tallarna sträcker sig mot himlen till de glittrande sjöarna som inbjuder till simning och fiske, erbjuder Dalarna en harmonisk blandning av naturupplevelser.

Under dagarna utforskade vi de omgivande skogarna till fots och på cykel. Stigar slingrade sig genom tät vegetation, och vi hade chansen att upptäcka vilda djur som älgar och rådjur. Skogarna var också kantade av blåbärsbuskar, och vi kunde plocka de söta bären och njuta av dem som en del av våra måltider. En av höjdpunkterna var när vi besteg det närliggande berget Gesunda för att njuta av en panoramautsikt över landskapet. Utsikten från toppen var otrolig, och vi kunde se Siljansjön glittra i fjärran. Det var en utmanande vandring, men belöningen var väl värd ansträngningen. När nätterna kom väl kom, var det otroligt vackert och de var verkligen speciella. Att tända en lägereld utanför husbilen och sitta under den klaraste stjärnhimlen jag någonsin sett var magiskt. När vi lämnade Dalarna för att ta oss vidare var det med en viss sorg, då vi verkligen hade njutit av våra dagar där. Samtidigt var vi optimistiska för det vi hade framför oss på vår fortsatta resa norrut.

Umeå

Vårt nästa stopp var i Umeå. Liksom Dalarna hade Umeå också sin charm. Vi blev snabbt förtrollade av stadens och regionens unika charm. Umeå ligger vid Umeälven och omges av enastående naturlig skönhet. Vårt första stopp var längs älven, där vi hittade en idyllisk plats att parkera vår husbil. Utsikten över det lugna vattnet och de omgivande skogarna var en perfekt inledning på vår vistelse. Ett av de första intrycken av Umeå var dess vänliga och välkomnande atmosfär. Människorna här var öppna och hjälpsamma, och vi kände oss genast som en del av samhället. Det var en stad som var livlig och samtidigt avslappnad.

Umeå har också en stark koppling till naturen, och det blev tydligt när vi tog en båttur längs älven. Att se den omgivande skogen och få chansen att fiska var en upplevelse vi sent kommer att glömma. En annan speciell upplevelse var att besöka samernas kulturby, där vi fick möjlighet att träffa samiska familjer och lära oss mer om deras traditionella livsstil och renskötsel. Och när natten föll över Umeå, satt vi utanför vår husbil och beundrade de norrsken som dansade på himlen. Det var en magisk avslutning på våra dagar i denna underbara stad.

Luleå

När campingresan började lida mot sitt slut ville vi först åka till Luleå, alltså ännu mer norrut. Luleå skulle man kunna kalla för en pärla i norra Sverige, eftersom det är en plats där vi upplevde en harmonisk förening av modernitet och naturlig skönhet under vår husbilsresa. Denna charmiga stad vid Bottenviken kustlinje hade så mycket att erbjuda och lämnade oss med oförglömliga minnen. Vårt första intryck av Luleå var dess pittoreska hamn vid kusten. Här hittade vi en plats att parkera vår husbil och blev genast förtrollade av den klara luften och den salta doften från havet. Luleå är känt för sina skärgårdar, och vi kände oss privilegierade att ha chansen att utforska dessa. En av höjdpunkterna var en båttur genom skärgården. Medan vi kryssade mellan öarna blev vi bortskämda med fantastisk utsikt över det lugna havet och de grönskande öarna. Vi stannade till på en av öarna för en picknick och njöt av tystnaden och naturens skönhet.

Luleå är också hem för den fascinerande Gammelstadskyrkan, som är en UNESCO-världsarvsplats. Vi besökte denna medeltida kyrkstad och blev förundrade över de vackra träkyrkorna och de röda stugorna som omger dem. Det var som att gå tillbaka i tiden och utforska Sveriges historia. En annan aspekt av Luleå som vi älskade var dess moderna stadskärna. Här hittade vi trendiga restauranger och kaféer där vi kunde smaka på lokala rätter och njuta av en kopp kaffe. Den moderna och kosmopolitiska atmosfären i staden gav en intressant kontrast till den naturliga skönheten runt omkring.

Allt som allt var denna husbilsresa genom norra Sverige verkligen en underbar campingupplevelse och något som jag kommer ta med mig i resten av mitt liv. Mina vänner kommer få höra allt om den och jag hoppas kunna inspirera dem och ni som läser till att själva åka ut på en campingresa i Sverige, och verkligen utnyttja det fina landskapet och den härliga naturen som vi har här hemma.